Visit the Forgotten World of Hashima, an Abandoned Japanese Island

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

I am writing this article from a wood and leather clad coffee shop inside of a disused textile factory. The massive brick walls are punctuated by an arched entry way, while new fixtures and furniture revamp the space into a beautiful mix of old and new, nostalgia and the contemporary. But not all post-industrial spaces meet the same fate. Many lay wasted, meant only for illegal events or housing, or nothing at all. In larger cities, something usually finds its way into these vacant places, but what if an entire island remained unused? Photos by Yves Marchand and Romain Meffre That is what happened to Hashima, an island near Nagasaki, Japan, and once home to a huge coal mining operation owned by Mitsubishi. One of the densest places in …

See on architizer.com


Fernandez Leal 118

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

A studio and roof terrace in an adjoining house to the Frida Kahlo Garden in Mexico City ends facing Venustiano Carranza Street in La Conchita patrimonial wooded square.
The program consists of a space divided by a base cabinet with different uses: an office and living room on one side, and the other half as a TV room and guest bedroom. The folding bed is hidden in one side of the wall divider of the bathroom that serves this transformable space.
The terrace surface is made of hardwood deck with some existing skylights of the original house. The height facing the park has been protected by a steel and light cable railing painted in black. The studio is 660 square feet and 1,940 square feet including the wooden terrace.

The steel structu…

See on architizer.com


South Yarra Residence

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

Built in 1929 the property began life as two duplexes, one of which was originally inhabited by the famous artist Sunday Reed before her move to Heide Gallery.
Positioned in Melbourne’s Domain precinct, this residence meshes the character filled historic architecture with the crisp detailing of a modern addition. Restoration of the dwelling internally and externally and thus creating united spaces was a key driver with the project architecturally, with the former expressed as an imposing building in the streetscape composed of many forms, including French Chateaux, Edwardian and Victorian.
The architectural masterplan sought to celebrate the original structure and well proportioned spaces whilst updating them to provide a cohesive seri…

See on architizer.com


Tree Pavilions

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

The ‘Tree Pavilions’ provide a small home for a retired couple on the outskirts of Lobethal. The site is part of a community subdivision created in the mid 2000’s, featuring several clusters of indigenous stringy bark trees and has a 1 in 4 slope across the property.

Being on the outskirts of the township, the views to the north and west are of the rolling pastures of the adjoining farmland.

The site of the house was juggled between the existing stringy bark trees with only one large pine tree (introduced species) being removed to suit the pavilion arrangement. Due to the slope of the land and the desire to minimise the impact on the site, the residence is comprised of two independent pavilions perpendicular to each other suspended abo…

See on architizer.com


Casa em Caxias

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

The house is located in an urban hillside of villas facing a privileged view of the West Jamor Valley. The slope of a long and narrow plot inspired the genesis of the concept of property; a volumetric assimilation of the house as part of outer space.

The house is the garden itself on its outer surface. The four elevations and roof operate as garden areas as well as their concrete support walls. Given the slope, the house presents two ends in contrast: the west side, with an almost nonexistent façade with a gradual entry into the house, and the east side, a fully opened object facing the lovely valley. In fact, the house is hardly perceived from the road, revealing itself as an exception to the street morphology: a plot without a house.

See on architizer.com


Veronica Beach House

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

Veronica House was a great opportunity to explore the relationship between Peruvian architecture and international styles. The intervention was also seen as the meeting between the artificial and the natural. The nearly 40 meters long pool and a multi-level staircase allowed integration with the landscape. The swimming pool is on a raised platform, carved into the hill, with a glass enclosure based on a rail system. Intimate areas are accommodated in a volume of two levels that “floats” above the terrace. The materiality of the house is articulated with the balanced use of five main materials: Cast stone concrete, with colors derived from natural rock sources.

See on architizer.com


Villa Kogelhof

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

Villa Kogelhof is designed based on complete autarky: therefore the house will be energy neutral. By using several techniques, the villa has a comfortable climate all seasons, whilst being extremely energy efficient. It was an important wish from our client to create a simple, abstract, yet spectacular villa. The result is a composition; consisting of two square stacked volumes: one underground and one floating above ground. It is designed as an uncompromising glass box, supported by a steel V-frame.

fc3arch‘s insight:

Villa Kogelhof is designed based on complete autarky: therefore the house will be energy neutral. By using several techniques, the villa has a comfortable climate all seasons, whilst being extremely energy efficient. It was an important wish from our client to create a simple, abstract, yet spectacular villa. The result is a composition; consisting of two square stacked volumes: one underground and one floating above ground. It is designed as an uncompromising glass box, supported by a steel V-frame.

See on architizer.com