Is Daniel Libeskind Monopolizing the Memorial Market?

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

Daniel Libeskind has cemented himself as the go-to-guy for memorials. From the iconic Jewish Museum in Berlin and Imperial War Museum North to the lesser-known Danish Jewish Museum and Ohio Statehouse Holocaust Memorial in Columbus, Libeskind has been conjuring up a host of emotionally-charged projects. 

See on architizer.com

Advertisements

The Garden House

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

The Garden House is a new 1,900-square-foot house at the far end of the rear garden of a Victorian house in Battersea, South West London.

A modern family conundrum was the unexpected catalyst for the creation of the new annex — the immediate need of a newly married couple bringing two families together and requiring additional space to accommodate seven children.

The design of The Garden House has been driven by three challenges including the clients’ ambitious requirement for increased space; the need to incorporate compulsory flood-proofing measures due to the site’s close proximity to the River Thames; as well as complying with planning restrictions to prevent the overlooking of neighboring properties.

fc3arch‘s insight:

A modern family conundrum was the unexpected catalyst for the creation of the new annex — the immediate need of a newly married couple bringing two families together and requiring additional space to accommodate seven children.

See on architizer.com


Villa Potsdam | Project | Architype

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

New building of villa with a modern taste and open loft character

Project Status: BuiltCompleted: 2008Project TypeHomeAddress

Potsdam / Kleinmachnow, Germany

Related linksBERLINRODEOCreditsBerlinrodeo: http://www.berlinrodeo.comPhotographer / Adrian Schulz: http://www.architekturphotos.de
See on architype.org


Visit the Forgotten World of Hashima, an Abandoned Japanese Island

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

I am writing this article from a wood and leather clad coffee shop inside of a disused textile factory. The massive brick walls are punctuated by an arched entry way, while new fixtures and furniture revamp the space into a beautiful mix of old and new, nostalgia and the contemporary. But not all post-industrial spaces meet the same fate. Many lay wasted, meant only for illegal events or housing, or nothing at all. In larger cities, something usually finds its way into these vacant places, but what if an entire island remained unused? Photos by Yves Marchand and Romain Meffre That is what happened to Hashima, an island near Nagasaki, Japan, and once home to a huge coal mining operation owned by Mitsubishi. One of the densest places in …

See on architizer.com


Fernandez Leal 118

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

A studio and roof terrace in an adjoining house to the Frida Kahlo Garden in Mexico City ends facing Venustiano Carranza Street in La Conchita patrimonial wooded square.
The program consists of a space divided by a base cabinet with different uses: an office and living room on one side, and the other half as a TV room and guest bedroom. The folding bed is hidden in one side of the wall divider of the bathroom that serves this transformable space.
The terrace surface is made of hardwood deck with some existing skylights of the original house. The height facing the park has been protected by a steel and light cable railing painted in black. The studio is 660 square feet and 1,940 square feet including the wooden terrace.

The steel structu…

See on architizer.com


South Yarra Residence

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

Built in 1929 the property began life as two duplexes, one of which was originally inhabited by the famous artist Sunday Reed before her move to Heide Gallery.
Positioned in Melbourne’s Domain precinct, this residence meshes the character filled historic architecture with the crisp detailing of a modern addition. Restoration of the dwelling internally and externally and thus creating united spaces was a key driver with the project architecturally, with the former expressed as an imposing building in the streetscape composed of many forms, including French Chateaux, Edwardian and Victorian.
The architectural masterplan sought to celebrate the original structure and well proportioned spaces whilst updating them to provide a cohesive seri…

See on architizer.com


Tree Pavilions

See on Scoop.itJUST ARCHITECTURE

The ‘Tree Pavilions’ provide a small home for a retired couple on the outskirts of Lobethal. The site is part of a community subdivision created in the mid 2000’s, featuring several clusters of indigenous stringy bark trees and has a 1 in 4 slope across the property.

Being on the outskirts of the township, the views to the north and west are of the rolling pastures of the adjoining farmland.

The site of the house was juggled between the existing stringy bark trees with only one large pine tree (introduced species) being removed to suit the pavilion arrangement. Due to the slope of the land and the desire to minimise the impact on the site, the residence is comprised of two independent pavilions perpendicular to each other suspended abo…

See on architizer.com